Östa byväg 45   |   TÄRNSJÖ

Flerbostadshus med sjöläge vid Dalälven. 3 topplägenheter. Källare samt övervåning. Stuga & båthus

Välkommen till Östa Byväg 45 samt markområde med lillstuga och båthus. 3 lägenheter om ca 150 kvm vardera samt övervåning 600 kvm med stora öppna ytor samt många enkelrum med dusch och toa. Här finns också stora källarutrymmen med bl a garage och verkstad.

Fastigheten ligger mycket naturskönt med hänförande utsikt över Dalälven/Östaviken och Färnebofjärdens nationalpark, invid Östa naturreservat som omfattar ca 600 ha och gränsar till nationalparken. Inom parken finns båtplatser, skogsslingor, badstränder och grillplatser vilka sköts av Heby kommun som äger naturreservatet. Närhet även till Östa källor. Restaurang och servicebutik finns sommartid vid Östa camping, café på närliggande Älvåsa och mera butiker i Östervåla, Gysinge, Tärnsjö och Heby.

Geografiskt ligger fastigheterna ca 15 mil nordväst om Stockholm, ca 6 mil nordväst om Uppsala och rakt mellan Gävle och Västerås från riksväg 56.

Tomt och rekreation.

Välskött trädgårdstomt med stora gräsytor för lek och spel och egen strand med båtplatser i Dalälven med bad- och fina fiskemöjligheter rankat i Top 10 Fishing. Flera fina obebodda öar och stränder ligger inom räckhåll bl.a. Sandön, Västerudd, Ingboviken och Färnösandsbadet med fina badstränder. Även nudistbad finns.
Tomtytan är perfekt att bebyggas med bostäder vilket dock kräver tillstånd av myndigheter.

Byggnader:

Fastigheterna har idag tre byggnader. Den stora byggnaden i tre plan. Båthus vid stranden som kan renoveras till bostad i två plan (kräver tillstånd), samt liten bostad (ca 30 m²) vid vägen med kök, badrum och sovrum. Den stora byggnaden ligger på två fastigheter (se karta) Östa 1:41 och 1:42 med tomtgräns emellan och delas genom brandvägg och branddörrar.

Byggnaden är uppförd år 1962 med lägenheter, källare samt övervåning med rymligt samlingsrum, flera bostadsrum och förrådsutrymmen. Byggnaden är nyligen helrenoverad i bottenvåningen invändigt, som idag innehåller 3 lägenheter med flera rok + hallar och badrum i öppna planlösningar. Ca 150 m² boyta per lägenhet. Samtliga golv har helrenoverats och belagts med furugolv alt. ekfanér och klinkers. Huvudentrén består i en ny trätrappa med liten uteplats mot norr till den angränsande trädgården och parkeringen. Ytterligare entréer finns till de separata lägenheterna. Värmesystemet består i vattenburna element samt golvvärme i kök och våtrum. Separat elmätare finns för 2 av lägenheterna. Till belysningar i kök och hallar har halogenbelysningen och armaturer i taket försetts med dimmers. Väggarna är handmålade i milda färger som kontrast till det dramatiska landskapet i nationalparken utanför vars gräns går mitt i vattnet utanför den tillhörande tomtens sandstrand.

Värmesystemet består av vattenburen värme med radiatorer från en luftvattenvärmepump, IVT. Luftvärmepumpar också i de tre lägenheterna samt elektrisk golvvärme i kök och sanitetsutrymmen. Till uppvärmning finns även en pelletspanna på 35 kW i pannrummet (som ej används fn) samt två stora äldre vedpannor. Varmvattenberedare i varje lägenhet förutom varmvattencirkulation från IVT luftvattenvärmepumpen.

Lägenhet 1

Stort sällskapsutrymme med allrum och kök i öppen planlösning. Nylagt furugolv och utsikt mot Östaviken. Kök, helt öppet till matplats och därifrån utgång till ny altan i väster med utsikt över fjärden, med eftermiddags/kvällssol. Köket har vit skåpinredning extra bred arbetsyta och diskbänk framför fönstren med sjöutsikt. Elspis med glashäll, köksfläkt, separata kyl- och frysskåp av golvmodell samt diskmaskin i metallic. Samtlig maskinell utrustning i lägenheten är ny. Kakel bakom spis och på vägg samt golv i brun terracotta med italiensk stil. Rum alt. kontor med fönstervägg mot allrummet och öppningskarm ligger också mot Östavikens vattenyta i väster.
Badrum med toalett och tvättmaskin har grå klinkers, vitt kakel och ingång från hallen.
Två sovrum med söderläge in mot gården varav det stora har egen dusch och handfat. Bägge sovrummen har altandörr och uteplats mot söder. Den rymliga hallen har renoverats i gammal stil med ekgolv och vita väggpaneler och försetts med luftvärmepump.

Lägenhet 2

Kök och matrum med valv mot den rymliga möblerbara hallen. Nylagt klinkergolv med golvvärme och utsikt mot trädgård i norr och stranden strax utanför.
Köket har också extra ingång från den gemensamma hallentrén med tillhörande uteplats och trapp till den närliggande parkeringen. Köket har vit skåpinredning med vitlaserad ek, arbetsyta av bok och diskbänk framför fönstren där stranden och den stora trädgården med uteplatser på gräsytan kan ses. Elspis med glashäll, köksfläkt, separata kyl- och frysskåp av golvmodell samt diskmaskin i metallic. Kakel runt hörnspis i vitt och brunt samt terracottagolv i italiensk stil med skön golvvärme.
Badrum med toalett och dusch har grå klinkers, vitt kakel blå mosaik skåpinredning och ingång från hallen. Separat tvättrum med kakel och klinkers, samtliga våtrumsgolv har golvvärme av el och separata värmereglage.

Två sovrum med söderläge in mot gården. Bägge sovrummen har altandörr och uteplats med skärmtak mot söder. Det stora sovrummet kan med fördel användas som allrum. De eleganta vita väggpanelerna handmålade väggarna och halogenbelysningen ger en modern lägenhetskänsla som genomgående genomsyrar renoveringen av byggnaden.
Den rymliga hallen har renoverats i gammal stil med ekfanérgolv, vita väggpaneler halogenbelysning med dimmers, och försetts med glasdörr till den anliggande norra delen av lägenheten som består av ytterligare ett sovrum mot norr och samlingsrum med entré mot söder. Groventré finns från hallen till parkeringen på norrsidan av huset genom trapphuset som också leder till den 300 m² stora övervåningen.

Lägenhet 3

Den består av två plan med en lägenhet med källare och övervåning. Nedervåning ca 200 kvm består av ett öppet allrum med fönstervägg mot Dalälven och Nationalparken. Öppen spis och målade väggpaneler i naturfärger. Dimmers i taket. Stort kök med öppen planlösning till matplats. Vedspis i köket som är belagt med terracottaklinkers med elektrisk golvvärme. Kaklat badrum och tvättrum intill har även där elektrisk golvvärme med klinkergolv. Två mindre rum på nedervåningen för sovrum eller som nuvarande anpassning som musikstudio. Två hallar till huvudentré och grovingång till kök och ytterligare en toalett. Från huvudentrén kommer man in i en hall med gästtoalett och trapp till övervåningen på 200 kvm där ytterligare två sovrum har renoverats. Övriga rum och två våtrum på övervåningen är i behov av nya ytskikt. Vattenburen värme till radiatorerna i hela detta hus förutom i 3 mindre rum där radiatorerna kopplats bort vid köksrenoveringen. Värmepump finns i allrummet. Köket har körsbärsluckor och aluminiumpaneler på köksutrustningen och ovan rymliga bänkytor. Underbar utsikt mot Nationalparken/Dalälven och mot Östa byväg från både kök och allrum. Takad altan finns mot söder och en stor altan mot Dalälven i behov av renovering. Ytterligare en altan finns nere vid stranden där också tillstånd innehas för bad och båtbrygga. Källaren består i två stora förråd samt hydroforrum med elcentral för den idag gemensamma elanslutningen för alla tre fastigheterna. Ytterligare en separat entré med trapp till övervåningen finns som möjlighet till önskad användning av denna.

Övervåning. 600 m² består av en stor öppen sal med pelare samt flera enkelrum och förrådsrum. Idag används detta som lokaler/förråd men kan naturligtvis uppdateras till sovrum/kontor/enkelrum. Vattenburna radiatorer har kopplats bort fn. Här finns också dusch- och toalettrum.

Källare 300 m². Nerfart och carport har byggts till den körbara öppna golvytan som genom förstärkning med balkar i taket ger hela byggnadens längd tillgänglig som bilgarage eller till pallsystem med körbart golv. Fyra separata förrådsrum finns samt verkstadslokaler. Vattenburna radiatorer finns i källaren som delvis kopplats bort då lokalen håller jordvärme året om.
Adress
Östa byväg 45
Område
TÄRNSJÖ, Östa
Pris
6 400 000 kr
Boarea | Biarea
997 kvm | 210 kvm
Rum
0 rok
Tomt
9370 kvm

Interiör

Se beskrivningar

Antal rum
0 Rum

Byggnad

3 plan, , 1927, 1933 & 1962

Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glasfönster
Bjälklag
Gjutet valv/trä
Tak
Lertegel
Grundläggning
Källare
Uppvärming
Luftvattenvärmepump med element. Elektrisk golvvärme samt luftvärmep.

Som beskrivits: Båthus samt lillstuga

Renoveringar

Huset är under de senaste åren nyrustat. Entréplan har fått 3 st lgh om ca 150 m² vardera.

Tomt

Tomt
9370 kvm
Typ
Häckar och strandtomt
Bilplats
Parkeringsplatser finns på tomten

Övrigt info

Östa 1:19 har 5 505 kvm, 1:41 har 2 003 kvm & 1:42 har 1 862 kvm.(friköpt). Tomten: Strandtomt med stora gräsbelagda grönytor.

Taxering

Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsbeteckning
Östa 1:19, Östa 1:41 och Östa 1:42
Taxeringsår
2023
Taxeringsvärde byggnad
1 680 kr
Taxeringsvärde mark
2 560 kr
Taxeringsvärde
4 240 kr
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
4 240 kr
Taxeringsår
2023

Vatten och avlopp

Trekammarbrunn med infiltrationsanläggning för alla tre fastigheterna samt med Östa 1:40. Även gemensamhetsanläggning för vatten med Östa 1:40.

Inskrivningar

Gemensamhetsanläggning: Heby Östa GA:1, Gemensamhetsanläggning: Heby Östa GA:5, Gemensamhetsanläggning: Heby Östa GA:6 ändamål: Vägar

Last: Officialservitut Väg, 0331-2022/5.1

Förmån: Avtalsservitut Badplats Mm, 19-IM3-25/516.1

Ekonomi

Personer i hushållet
0
Uppvärmning
81 283 kr
Samfällighetsavgift
5 441 kr
Renhållning
3 692 kr
Försäkring
22 738 kr
Totalt
113 154 kr/år

Övrig info

OBS. Fastighet Östa 1:42 har taxeringskod 321, dvs hyreshusenhet, bostäder och lokaler. Inteckningarna är uttagna i Östa 1:19 om 1 miljon kr. Övriga fastigheter är fria från inteckningsansvar.

Pantbrev/inteckningar
1 000 000 kr

Omgivning

Östa är ett område, ca 10 km från Tärnsjö samhälle, vid Dalälvens fiskrika vatten och med närhet till den absolut unika vildmarksnatur som omger området. Ett eldorado för fiskare, ett otroligt artrikt naturområde med älg, björn, lodjur, många ugglearter, alla Sveriges sju hackspettarter, havsörn och mycket annat. Här finns underbara kanotleder och vandringsleder, campingplats och 40 stugor i stugbyn som numera är bostadsrätter.

Allmänna kommunikationer från Tärnsjö till Uppsala, Stockholm, Sala, Västerås m fl

Samhället Tärnsjö

Gott om platser

TV och Bredbandanslutning

Bredband
Fiber

Karta

Bilder

Nytt yttertak
Fastighetskarta
Herrgården ingår ej
Vaktmästarbostad
Båthus
Garage under byggnaden
Båthus